Što je to računovodstvo?

Agencija Stanić obrt je specijaliziran za računovodstvo i financijsko savjetovanje. Često se računovodstvo poistovjećuje s knjigovodstvom; međutim prava je istina da knjigovodstvo predstavlja tek jedan dio računovodstva. Knjigovodstvo je polazna točka za sve one djelatnosti koje su utjelovljene u računovodstvu. Upravo širi spektar djelatnosti i potpunija usluga je ono što razlikuje Agenciju Stanić od “običnih” knjigovodstvenih servis.

:

Najjednostavnije rečeno: knjigovodstvo označava djelatnost bilježenja povijesnih događaja, dok je računovodstvo okrenuto prema budućnosti, postojeće podatke koristi kako bi se lakše planiralo i usmjeravalo buduće poslovanje klijenta. Drugim riječima knjigovodstvo je bilježenje primitaka i izdataka, dok, računovodstvo uključuje različite znanstvene metode i tehnike: temeljem knjigovodstvenih podataka i algoritamskim strukturama definiraju se načini i obrade transakcija.

:

Računovodstvo obuhvaća: 

  1. Računovodstvene politike (odabiranje načela, pravila i postupaka za priznavanje, mjerenje i knjiženje poslovnih promjena)
  2. Knjigovodstvo (standarizirano vođenje poslovnih knjiga)
  3. Računovodstveni nadzor
  4. Financijsko planiranje, analiziranje i interpretiranje financijskih podataka
  5. Financijsko i poslovno izvješćivanje i interpretiranje računovodstvenih politika

:
Profesionalni računovođa mora imati široki spektar znanja. Mora, npr. razumjeti porezne propise, specifičnosti pojedinih grana poslovanja, financijske izvještaje, bankarski sustav. Profesionalno računovodstvo zahtjeva formalno obrazovanje, iskustvo i posvećenost konstantnom praćenju izmjena tržišnih uvjeta i poreznih propisa. Računovođa zna financijsko stanje svoga klijenta, prepoznaje loše poteze, preliminarno financijsko izvješće i ukazuje na potrebne promjene. Računovođa se ne zadržava na jučerašnjem ili današnjem stanju već promatra što treba učiniti kako bi se financijsko stanje sutra, za mjesec ili godinu dana popravilo i kako bi njegov klijent mogao unaprijediti svoje poslovanje. Dobar Računovođa može tvrtki uštedjeti znatna sredstva, odnosno ukazati kako povećati zaradu.

:

Što je to knjigovodstvo? 

Knjigovodstvo je tehnička djelatnost koja se bavi obradom novčano izraženih već ostvarenim poslovnim običajima. Razlikujemo:

  • Jednostavno knjigovodstvo
  • Dvojno knjigovodstvo

U Hrvatskoj se jednostavno knjigovodstvo koristi za obveznike Zakona o porezu na dohodak, dok se dvojno knjigovodstvo vodi za trgovačka društva, sukladno Zakonu o računovodstvu, odnosno Zakonu o trgovačkim društvima. Agencija Stanić svojim klijentima pruža obje usluge, a naši su djelatnici posebno obučeni za knjigovodstvo proizvodnje.

:

Misija Agencije Stanić je prilagoditi se svakom pa i manje zahtjevnom klijentu. Stoga, našim klijentima, osim usluga računovodstva, nudimo i klasičnu uslugu knjigovodstva.

Cijene naših usluga formiraju se ovisno o željama klijenata, odnosno o obujmu posla koji ta želja zahtjeva. Prema tome, klasično vođenje knjiga, prilagođeno manje zahtjevnim klijentima, jeftinije je za naše klijente. Ovo je možda najvažnije za poduzetnike početnike, jer mogu računati da će s manjim obimom posla u početku plaćati znatno nižu cijenu, ali i da će uz naše savjete i praćenje ostvariti pune mogućnosti svoga poduzeća.

Marina Stanić, mag.oec.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *